Äggfri pasta – enkelt recept utan äggersättning

För dig som är allergisk, vegan eller helt enkelt inte har några ägg hemma så kommer här ett väldigt enkelt recept på hemmagjord pastadeg utan ägg. Detta recept innehåller ingen äggersättning och är ett bra basrecept då man inte orkar krångla till det.

OBS! Tänk på att pastamaskinen inte får ha haft pastadeg med ägg i tidigare om du lagar till en allergiker eftersom de många gånger är otroligt känsliga och äggallergener till och med sprids i luften.

Äggfri pasta – enkelt recept utan äggersättning (ca 1-2 portioner)

1 dl Durumvete (ca 70g)                                                                                                                     2 msk kallt vatten                                                                                                                               1/2 tsk salt

1. Mät upp mjöl noggrant och slå mjölet i en bunke ihop med saltet.

2. Slå i vattnet i bunken med mjölet och saltet. Var försiktiga med vattnet och börja hellre med lite för lite vatten än för mycket. Det går att byta ut lite, lite av vattnet mot olja för att få mer färg men degen blir mer svårbearbetad då och tar man för mycket är det tyvärr bara att slänga.

3. Tag degklumpen och bearbeta den med händerna mot bakbord eller skärbräda tills den blir fast och jämn i konsistensen. Denna deg kräver lite mer kärlek än en vanlig pastadeg så knåda på.  Om ni inte tycker att detta tillstånd uppnås efter mycket knådande så kan ni om den känns lite torr ta och blöta händerna med kallt vatten och knåda vidare eller tillsätta ytterst lite mjöl på den yta ni bearbetar degen mot om den känns för kletig.

3.  Lägg i en plastpåse eller plastfolie i ca 30 minuter.

4. Dela degen i två delar.

5. Rulla en liten stång lika lång som pastamaskinens bredd. Börja med pastamaskinen bredaste tjocklek. Fortsätt två tjocklekar till. Vik ihop degen igen så att den blir jämnt fyrkantig. Gå tillbaka några steg i pastamaskinens tjocklek. Går även att göra detta och nedanstående steg med kavel och detta kräver lite mer jobb.

6. Fortsätt tills minsta tjocklek.

7. Lägg på en handduk för att torka lätt medans du gör den andra delen. ( Om du nu gör receptet i flera satser, täck över pastan så att den inte torkar.)

8. Välj vilken pasta du vill ha och rulla igenom med pastamaskinen.

9. Hängtorka några minuter innan kokning.

Nackdelen med att använda detta recept gentemot vårt basrecept med ägg är att man förlorar lite av färgen, spänsten och smaken i pastan. Den överträffar dock de sorter man köper i affären vida enligt oss.

Det här inlägget postades i Äggfri, Recept Pastadegar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s