Grundrecept hemlagad pasta

Grundrecept till hemlagad pasta. Det hela började med att vi skulle välja ut ett bra grundrecept som vi senare skulle bygga vidare på, lätt tänkte vi, ägg, mjöl och vatten, hur svårt kan det bli? Att det senare skulle visa sig finnas regler, gamla italienska lagar och stora skillnader mellan olika recept hade vi inte en aning om.

Efter veckor av slit och många degar senare har vi nu äntligen hittat den kombination som vi tycker är bäst utifrån följande kriterier: smidig, lättarbetad, neutral i smaken men ändå inte menlös, bra spänst och tuggmotstånd. Helt enkelt baspastan med skillnaden som gör skillnaden i den fantastiska rätt ni senare skapar.

Grundrecept hemlagad pasta (ca 3-4 portioner)

2 dl Durumvetemjöl (ca 140g)                                                                                                         1 Ägg (medelstort ca 60g, står på äggkartongen)
2 Äggulor (från medelstora ägg ca 60g, står på äggkartongen)                                         1 tsk Salt


1. Mät noggrant upp mjöl och slå mjölet i en bunke ihop med salt. Alternativet är att bilda en klassisk pastadegs-vulkan på bordet. Gör gärna det första av de två alternativen för psykisk välgång och hälsas skull.

2. Slå i ägget och de två äggulorna i samma bunke som mjölet och börja bearbeta härligheten med händerna tills ni jobbat ihop ingredienserna till en liten klump.

3. Tag degklumpen och bearbeta den med händerna mot bakbord eller skärbräda tills den blir glansig och fast i konsistensen. Om ni inte tycker att detta tillstånd uppnås efter mycket knådande så kan ni om den känns lite torr ta och blöta händerna med kallt vatten och knåda vidare eller tillsätta ytterst lite mjöl på den yta ni bearbetar degen mot om den känns för kletig.

3.  Lägg i en plastpåse eller plastfolie i ca 30 minuter. Det går att skippa vilandet men vi tycker att det blir bäst om degen får vila en liten stund.

4. Dela degen i fyra delar.

5. Rulla en liten stång lika lång som pastamaskinens bredd. Börja med pastamaskinen bredaste tjocklek. Fortsätt två tjocklekar till. Vik ihop degen igen så att den blir jämnt fyrkantig. Gå tillbaka några steg i pastamaskinens tjocklek och fortsätt. Detta görs för att pastadegen ska få så jämn form som möjligt. Det går även att skippa maskinen och göra dessa steg och nedanstående med kavel men detta kräver lite mer tid och jobb.

6. Fortsätt tills pastadegen har körts i den minsta tjockleken.

7. Lägg pastaplattorna på en handduk för att torka lätt medans du gör den andra delen. (Om du gör receptet i flera satser, täck över pastan så att den inte torkar.)

8. Välj vilken pastasort du vill ha och rulla igenom med pastamaskinen.

9. Hängtorka några minuter innan kokning.

10. Lägg i kokande vatten under en minut. Servera genast!

Passar bra till:
Enkel smak så gärna till pastasås eller mat med mycket kryddor.

Tips:
Ekologiska ägg är godare, en aning nyttigare och har oftare en finare färg än konventionella ägg och ger därför pastan en gulare färg.

Annonser
Det här inlägget postades i Grundrecept, Recept Pastadegar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s